Skip to main content.

Hoe zorg je als kunstenaar ervoor dat je werk wordt opgenomen in een galerie?

Als kunstuitleen fungeert Bernice deels ook als galerie. Wekelijks krijgen wij verzoeken van kunstenaars om hun werk in onze collectie op te nemen. Hier volgen enkele algemene richtlijnen die je kunnen helpen om je werk in een galeriecollectie te krijgen.

Studio: Katrin De Koninck

Kwaliteit van het werk:

Het kunstwerk moet blijk geven van uitzonderlijke technische vaardigheid en creativiteit. De galerie zal de algemene esthetische waarde van het kunstwerk beoordelen maar ook de manier waarop de kunstenaar betekenis en emotie over brengt via zijn werk.

Consistentie:

De kunstenaar moet een consistent oeuvre hebben dat zijn/haar unieke stijl en visie laat zien. Dit betekent dat het kunstwerk herkenbaar van hem of haar moet zijn en dat de stijl niet gekopieerd is of reeds te wijd verspreid.

Professionaliteit:

De kunstenaar moet zich op een professionele manier presenteren in de omgang met galeriemedewerkers. Dit kan zijn een snelle communicatie, het nakomen van deadlines, het nakomen van afspraken, enz…

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

 

Studio bezoek: Massam

Ervaring:

De kunstenaar moet een degelijke track record hebben, zoals eerdere solo- en groepstentoonstellingen. Ook de verkoop van het werk toont aan dat het kunstwerk is gevalideerd door de kunstgemeenschap. De kunstenaar toont hierbij aan dat hij/zij op een serieuze manier bezig is met een carrière als kunstenaar.

Marketing:

De kunstenaar moet een sterke marketingstrategie hebben om zijn/haar werk te promoten. Een website of online portfolio is een must, een aanwezigheid op sociale media is een sterke troef en geeft de mogelijkheid om in contact te komen met potentiële kopers.

Match binnen een bestaande collectie:

Het belangrijkste aspect is misschien wel dat het werk van de kunstenaar moet passen bij de algemene esthetiek en missie van de galerie. De galerie kan een specifieke focus hebben, zoals hedendaagse kunst of figuratieve schilderkunst, en het werk van de kunstenaar moet aansluiten bij die focus.

 

Het is belangrijk op te merken dat elke galerie andere eisen en criteria kan hebben voor het selecteren van te vertegenwoordigen kunstenaars. Neem gerust contact met ons op om te zien of je werk in de Bernice collectie past. Stuur een mail met je portfolio of website naar anik@bernice.be

 

Tips voor de opmaak van een portfolio lees je hier