Skip to main content.

Hoe maak je als kunstenaar je kandidatuur voor een open call of een wedstrijd succesvol?

Eerder dit jaar lanceerde Bernice een open oproep voor kunstenaars. Na een positieve beoordeling van hun portfolio werd een atelierbezoek gepland en voor sommige kunstenaars ging een nieuwe samenwerking van start met de toevoeging van hun werk aan onze verhuurcollectie.

We hebben meer dan 100 aanvragen ontvangen. Vanuit onze ervaring hebben we een aantal tips&tricks verzameld om kunstenaars te helpen bij hun kandidaatstelling voor open calls en wedstrijden.

  • Als je per e-mail solliciteert, wat het handigst is, stel jezelf dan in een paar regels voor en vermeld kort wat voor soort kunst je maakt. Dit maakt een professionele eerste indruk en je schept meteen de juiste verwachtingen. Je e-mail voldoet uiteraard aan de gangbare beleefdheidsvormen.
  • Voeg hyperlinks naar je social media kanalen of website toe aan je e-mail. Met één klik maakt de lezer kennis met je oeuvre. Zorg ervoor dat deze links direct naar de juiste webpagina leiden. Vooraf even testen of deze links werken is altijd een goed idee.
  • Voeg je liever je portfolio als bijlage toe, zorg er dan voor dat het document makkelijk opent en maak het bestand niet te groot. Je kunt voor de meeste e-mailprogramma’s zonder problemen tot 10 MB per e-mail versturen. Wetransfer biedt een goede oplossing voor zeer grote bestanden, maar het downloaden kost extra tijd en moeite voor uw ontvanger.
  • Voor een overzicht van je deelnames aan tentoonstellingen, onthoud dat je meest recente tentoonstelling bovenaan de lijst moet staan. Hou deze lijst up to date.
  • Geen website, heb je alleen een Instagram profiel? Geen probleem! Zorg ervoor dat je kunstenaarsprofiel alleen je werk en/of artistieke activiteiten toont en niet je privéfoto’s. Vergeet niet om ook hier bij elk werk het type en de afmetingen toe te voegen.
  • Maak foto’s van goede kwaliteit. Smartphones van tegenwoordig – ongeacht het merk –  hebben alles wat je nodig hebt om hoge resolutie foto’s te maken en er bestaan allerlei apps om ze makkelijk bij te snijden en te bewerken.