Skip to main content.

Kunst in de dokterspraktijk en de positieve effecten van kunst in de gezondheidszorg

Een privé-praktijk in Sint-Niklaas (BE) waar verschillende artsen hun patiënten ontvangen en behandelen, heeft een hart voor de patiënt én voor kunst.

Al meer dan 7 jaar worden er op regelmatige basis schilderijen en wandsculpturen aan het onthaal, in de wachtzalen en in de privé-kabinetten van de artsen opgehangen en ingeruild.

In 2009 concludeerde een Schotse studie dat schilderijen, of kunst in het algemeen, in de wachtkamer van een arts een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ervaring van de patiënt. Dit hebben ze ook in deze groepspraktijk begrepen.

Een comfortabele stoel, een rustig kunstwerk, tijdschriften en wat muziek op de achtergrond maken van deze praktijk een fijne plek om te wachten op je afspraak bij de dokter.

Een link naar de studie over de gunstige effecten van kunst in de gezondheidszorg

Kunst kan de gemoederen van de patiënt tot rust brengen en biedt een positieve afleiding. De schilderijen worden zorgvuldig uitgekozen door de artsen en hun staf en Bernice biedt hulp waar nodig. Door extra informatie over de kunstenaar te geven en zijn/haar werk te verklaren, worden moeilijke onderwerpen of schadelijke thema’s vermeden.

Nadat elk kunstwerk netjes was geïnstalleerd, hebben we dit project afgewerkt door een naamplaatje naast elk kunstwerk te plaatsen.