Skip to main content.

Hoe hang je een schilderij aan de muur?

Het installeren van een schilderij kan een eenvoudige klus lijken. Onze art handlers gebruiken hun beste tools en zijn het ook gewend om elke installatie perfect af te werken. Ze geven je hier hun beste advies voor het ophangen van je schilderij of kunstwerk achter glas.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het installeren van een schilderij is niet zo moeilijk mits je over het juiste materiaal beschikt. Er zijn verschillende manieren om het juist aan te pakken, afhankelijk van het soort schilderij en het type van je muur. We geven je graag enkele algemene richtlijnen die je kan volgen:

 

Kies een locatie: Bepaal eerst waar je het schilderij wil ophangen. Houd rekening met de grootte van het schilderij, de beschikbare muurruimte en de verlichting in de kamer.

Verzamel je materiaal: Je hebt een hamer of een boormachine, spijkers of schroeven en plugs en een waterpas nodig. Een potlood en meetlint zijn handig wanneer je heel precies moet werken. Schilderstape wordt gebruikt om de positie van het kunstwerk af te tekenen op de muur.

Bereid je muur voor: Als de muur leeg is, kun je er gewoon een spijker in slaan daar waar je het schilderij wil hangen. Als er al een spijker of haak in de muur zit, zorg er dan voor dat die stevig genoeg is om het gewicht van het schilderij te dragen. Wij adviseren om voor een muur in steen of beton een boormachine, een schroef en een plug te gebruiken.

Hang het schilderij op: Houd het schilderij tegen de muur en plaats het waar je het wil hebben. Een algemene regel is om het midden van het schilderij op ooghoogte te hangen als je ervoor staat. Zet met potlood bovenaan in het midden van het schilderij een stip op de muur of markeer je muur met een stukje schilderstape. Sla vervolgens een spijker (of boor je schroef) in de muur onder de stip of de schilderstape. Als het schilderij zwaar of groot is, moet je misschien meer dan één spijker of schroef gebruiken. Beide ophangpunten zorgen voor  meer stabiliteit en je vermijdt dat het schilderij gaat wiebelen. Let wel op: hoe verder je beide spijkers/schroeven uit elkaar hangt, hoe juister hun positie t.o.v elkaar moet zijn.

Pas het schilderij aan: Van zodra het schilderij is opgehangen, zet je een stapje achteruit en bekijk je het vanuit verschillende hoeken om er zeker van te zijn dat het vlak en gecentreerd is. Misschien moet je de hoogte of de positie van het schilderij aanpassen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het recht hangt.

Geniet van uw nieuwe kunstwerk: Zodra het schilderij goed en wel is opgehangen kan je het ten volle bewonderen 🙂

Het is belangrijk op te merken dat je voor meer delicate of waardevolle schilderijen het beste een professionele kunstinstallateur kan raadplegen die ervoor kan zorgen dat het schilderij stevig en met de juiste materialen wordt opgehangen, dit om schade te voorkomen.