Skip to main content.

3 kantoortrends sinds de corona pandemie en hoe kunst hierin een plaats krijgt

Na de pandemie heeft de werkplek een ware transformatie ondergaan. Nu we weer meer tijd op kantoor doorbrengen kunnen we even stilstaan bij deze veranderende werkomgeving.

Misschien heb je de veranderingen heel duidelijk opgemerkt, misschien zijn ze stilletjes ook jouw bedrijf binnen gekomen. Wij merken bij onze klanten een duidelijke kentering.  We zien een tafelvoetbalspel in een ontspanningsruimte, een gezellige zithoek met een machine voor lekkere koffies, homemade koekjes in de vergaderzalen, gezonde snacks in de frigo, een onthaal met warme materialen, …

Door kantoorontwerpers wordt er volop naar creatieve oplossingen gezocht voor het gemakkelijk schakelen tussen thuiskantoor en de werkplek. De overgang van thuis naar kantoor wordt zachter gemaakt. Kantoren krijgen een huiselijke uitstraling en thuis creëer je een eigen werkplek. Kunst krijgt hierbij een prominente plaats, zowel op kantoor als thuis.

Trend 1: ongestoord werken in een aangename omgeving

De grootste kentering zien we in het gebruik van de ruimtes. Geef toe, een landschapskantoor waar vele bezige bijen samen werken is niet voor iedereen een voordeel. Het gezoem, het gelach, de stiltes maar ook de vele lege werkplekken maken het vandaag niet eenvoudig om van het kantoor een aantrekkelijke plek te maken. De thuiswerkregel die vele bedrijven nog steeds toepassen, maakt trouwens dat er minder werkplekken nodig zijn. De ruimte voor een rustig telefoongesprek of als vergaderplaats voor kleinere groepen wint weer aan populariteit. Er zijn minder gedeelde ruimtes en ze worden kleiner, gezelliger en je kan je er ongestoord terugtrekken uit de drukte. In plaats van te kiezen voor té grote vergadertafels geeft men eerder de voorkeur aan lounge-ruimte en plaats om in de ruimte rond te lopen.

De kunstwerken in deze ruimtes moeten niet te serieus zijn en portretten krijgen hun plaats in deze ruimtes, daar waar ze moeilijker passen in grote vergaderzalen. Een mooi voorbeeld hiervan is een vrolijk schilderij van onze enige streetartist Koerie dat momenteel een ontspanningsruimte met dartsboard en playstation in een consultingkantoor in Brussel kleur geeft.

Trend 2: Connectie met de natuur en focus op duurzaamheid

Hout en natuurlijke materialen maken vandaag hun intrede in elk gerenoveerd kantoor. Hout, bamboe en stoffen vervaardigd uit natuurlijke vezels zorgen voor een warme atmosfeer op kantoor. Verschillende materialen wisselen elkaar af. Recuperatiemateriaal en het gebruik van tweedehands kantoormeubelen brengen het duurzaam bewustzijn tot in de bedrijfswereld. Groene daken, moswanden en planten, led-verlichting, energiezuinig werken,… iedereen is ermee bezig.

Kunst huren en vermijden dat je onnodige kantoordecoratie moet aankopen, past dan ook volledig in het duurzaamheid plaatje.  We leggen linken met de buitenruimte door kunstwerken te kiezen in groene tinten en een referentie naar landschappen of fauna en flora. In onze uitgebreide kunstcollectie vind je kunstwerken die op recuperatiemateriaal zijn gemaakt. Kunst brengt op een duurzame manier een finishing touch voor jouw kantoor.

Trend 3. Zachte kleuren

Na jaren van grijs vast tapijt en kille witte muren mag er weer wat kleur op kantoor. Natuurlijke kleuren zoals oker, terracotta en warm beige creëren een huiselijke sfeer  en een accentmuur in olijfgroen werkt een ontspannen gevoel in de hand. Lichte kleuren in verschillende tinten of een donkere tint in de volledige ruimte zorgen voor rust en kalmte. Het kantoormeubilair en de vloerbedekking die dezelfde tint van de muren hebben (Monochromisme) is dé trend voor 2023. Eén kleur wordt hier ten volle gebruikt.

Het is binnen dit natuurlijk kleurenspectrum niet moeilijk om een juist schilderij te vinden. Een fel gekleurd kunstwerk zal alle aandacht trekken en is daarom ideaal om als bedrijf een statement te maken. Een zacht gekleurd doek zal bijdragen aan de kalme sfeer op kantoor zonder onzichtbaar te worden.

Ben je ook klaar voor kunst aan je kantoormuur? Get in touch en we maken er werk van.