Skip to main content.

Anne-Lea Van Hoof

Schilderkunst, collages, ° 1948


Leeft en werkt in Brussel (BE)

Vijftien jaar geleden stelde Ann-Lea Van Hoof, ontevreden over haar schilderkunst, zichzelf volledig in vraag en vond in het atelier van Félix Hannaert – ook kunstenaar in de Bernice collectie –  de context die haar zou toelaten nieuwe experimenten aan te gaan en de inhoud van haar schilderkunst te herdenken. Deze rijping bracht haar ertoe de figuratie te verlaten om eerst een picturale taal uit te proberen waarin het instinctieve gebaar overheerst. Zij vertaalt die in energie, weigering, geweld, breekbaarheid of meditatie en schrijft zich in in een ruimte die soms helder, soms donker is en die men “romantisch” zou kunnen noemen.
De vraag naar de ruimte – hoe de oneindigheid te vertalen op een eindig oppervlak – wordt dan haar zorg, snel vergezeld van een beklijvende vraag naar de tijd. Verre van enige representatieve intentie, is Ann-Lea’s recente werk de uitdrukking van het gebaar dat bijna identiek herhaald wordt, en van de zekerheid dat het oneindig kan zijn in tijd als in ruimte.

Anne-Lea schildert voornamelijk met acrylverf op doek of papier. Collage is ook betrokken in haar laatste werken getiteld “slices of cities”.


Kunstwerken