Skip to main content.

Kunstenaars en hun pseudoniemen

Botticelli, Le Corbusier, Banksy, …zowel in de beeldende kunst als in de muziek of de literatuur geven sommige kunstenaars er de voorkeur aan onder hun pseudoniem te werken in plaats van hun eigen naam te gebruiken. Door de geschiedenis heen hebben vooral vrouwelijke kunstenaars, om serieus genomen te worden, een nieuw personage bedacht, een nieuwe naam.

Ook onder de kunstenaars in de Bernice collectie kunnen we er een paar noemen: Brantt, Dupani, Waanzin, Juan Maria Bollé of Dermul hebben waarschijnlijk allemaal goede redenen om een pseudoniem te gebruiken. Maar waarom gebruiken kunstenaars pseudoniemen of aliassen?

Er zijn veel goede redenen waarom kunstenaars pseudoniemen gebruiken. Ze willen een merk creëren, een verandering van stijl aangeven, verwarring met anderen met dezelfde naam vermijden, of zelfs controverse of vooroordelen vermijden. Sommige artiesten willen hun identiteit geheim houden en hun privacy beschermen. Anderen hebben een alias gecreëerd die zo uniek is dat er geen andere resultaten opduiken als je ze op Google zoekt. Sommigen waren gewoon niet gelukkig met hun geboortenaam. Enkele kunstenaars hebben hun naam veranderd vanwege een verhuizing en hun naam aangepast aan een nieuwe taal. Marc Rothko werd bijvoorbeeld geboren als Marcus Yakovlevich Rothkowitz.

Waarom zou je als kunstenaar een pseudoniem gebruiken?
Een pseudoniem kan een goede gelegenheid zijn om jezelf opnieuw uit te vinden. Het opbouwen van een boeiende nieuwe persona vereist het communiceren van een duidelijk gevoel van je identiteit als kunstenaar. Een nieuwe of gewijzigde naam kan een krachtig middel zijn om je verhaal te herdefiniëren en te bepalen waar je voor staat. Maar roem en bekendheid opbouwen rond een pseudoniem verplicht je om de artiestennaam voor altijd te gebruiken. Het is al moeilijk genoeg om eenmaal naamsbekendheid op te bouwen – bedenk dat je dat twee keer moet doen als je uiteindelijk besluit terug te gaan naar je geboortenaam.

Kun je kunst verkopen onder een pseudoniem?
Het is vrij gebruikelijk voor kunstenaars van alle media om pseudoniemen te gebruiken. Er kunnen echter juridische consequenties aan verbonden zijn. Voordat je een pseudoniem gebruikt, moet je zorgvuldig nagaan waarom je het gebruikt, hoe dit je echte identiteit kunt beschermen en welke risico’s eraan verbonden zijn.

Interessante lectuur (in het Engels) over aliassen:
https://www.frieze.com/article/artists-and-their-aliases-who-has-license-assume-fake-identity