Skip to main content.

Interview met kunstenares Eefje Van den Brande

Haar kunstwerken zijn kleurrijk, licht en hebben een positieve uitstraling; ze zijn een perfecte weergave van Eefje Van den Brande’s persoonlijkheid. We ontmoeten Eefje in haar atelier, op de bovenste verdieping van haar woning. De kunstenares heeft een ruim atelier met grote ramen die uitkijken op het groen in haar gemeente, Heusden-Zolder.

Omdat ze een nieuwe kunstenaar in de Bernice-collectie is, stellen we haar graag een paar vragen om haar beter te leren kennen.

Waar heb je je opleiding tot kunstenares gehad?

Ik heb op 2 plaatsen mijn opleiding gekregen. De eerste was in Antwerpen, ik was 12 jaar en volgde er kunst secundair onderwijs. Nadien ben ik met mijn ouders naar Limburg verhuisd en heb ik mijn opleiding kunst verder gezet in de PHL (Provincie Hogeschool Limburg) waar ik aan een opleiding schilderkunst ben begonnen.

Wist je al lang dat je dit wilde doen of had je in je jeugd ook andere opleidingen in gedachten?

Het is altijd kunst geweest. Maar wanneer ik aan de hogeschool startte moest ik een keuze maken tussen schilderkunst en fotografie. Het is dus schilderkunst geworden, al ben ik wel met een fotograaf getrouwd (😊).

Kom je uit een familie van creatievelingen?

Ja, langs mijn vader’s kant zitten toch enkele creatieve familieleden. Ik heb een nicht aan de academie en een nonkel die in september zijn beeldhouwwerken tentoonstelt. Maar ook vooral mijn vader, die houtbewerker is. Aan hem heb ik mijn tekenvaardigheden te danken.

Wat vind je het moeilijkste aan je kunstenaarschap?

Sinds 2020 ben ik mezelf gaan verdiepen in de vraag wat het is om kunstenaar te zijn.  Ben ik hiervoor wel zelfzeker genoeg? Wat vinden de anderen van mijn werk? Het is een soort proces waar je door moet om in je rol als kunstenaar zelf zekerder te worden.

Momenteel ben ik nog een weg aan het zoeken om meer aan groepstentoonstellingen te kunnen deelnemen. Hoe geraakt mijn werk in het vizier van curatoren en galerijen die deze expo’s samenstellen, daar ben ik nu vooral mee bezig.

(tekst gaat verder onder de foto)

 

Waar vind jij je informatie over deze praktische zaken voor de kunstenaar?

Via Kunstwerkt kan je de workshop “Parcours” volgen. Ook via een Engelse community op facebook heb ik een aantal workshops gevolgd. Ten slotte heb ik me ook laten begeleiden door Geoffrey De Beer, curator, kunstenaar en mede eigenaar van Base Alpha gallery in Antwerpen. Dit heeft me wel erg geholpen.

Kan je leven van de verkoop van je werken alleen of heb je ook een andere job?

Ik kan nog niet leven van de verkoop van mijn werken alleen. Ik geef ook les aan de academie aan zowel volwassenen als kinderen. Dat lesgeven zorgt dus voor mijn hoofdinkomen.

Door wie ben je zelf geïnspireerd?

Enkele kunstenaars uit de vorige eeuw zoals Vincent van Gogh. Hij inspireert me heel fel, niet alleen zijn verftoets en kleurgebruik maar ook de pijn die hij had omdat hij niet erkend werd als kunstenaar, behalve door zijn broer dan. Het doorzettingsvermogen van Van Gogh vind ik bewonderenswaardig.

Frida Kahlo ook omdat ze haar pijn heeft geschilderd. De dynamiek in haar schilderijen, iets wat ik pas onlangs heb ontdekt, in de vorm van de geschilderde linten gebruik ik zelf ook in mijn werk. Plots zag ik die link: die schwung, het organische in haar werk, het kleurgebruik en de neiging die ikzelf soms heb om zelfportretten te schilderen – iets wat Kahlo veel heeft gedaan.

Een andere kunstenaar die me fel boeit is Modigliani. Zijn dromerige effecten, het mythische en mystieke in zijn werken, de vervorming van zijn figureren vind ik heel interessant.

Heb je nog tips voor beginnende kunstenaars?

Blijf in jezelf geloven. Volg je gevoel. Laat je niet teveel afleiden door wat andere mensen zeggen. Doe gewoon waar jij je het beste bij voelt.

 

De kunstwerken van Eefje zijn te huur, te koop of te lease. Je vindt ze hier.