Skip to main content.

Echtheidscertificaat bij een kunstwerk

Wanneer een kunstwerk wordt verkocht, kan Bernice op verzoek van de klant een certificaat van echtheid afgeven. Maar wat is dat nu precies?

Een certificaat van echtheid is een officieel document dat de klant bewijst dat het gekochte werk echt en authentiek is. Het is een handig hulpmiddel bij het bewijzen van de herkomst en kwaliteit van een werk en verzekert de koper dat het door de kunstenaar is gemaakt en door niemand anders. Het komt van pas en bewijst de authenticiteit wanneer men het werk in de toekomst probeert door te verkopen.

Hoe krijg je een certificaat van echtheid?

Bernice zal de kunstenaar vragen om de koper een origineel en ondertekend certificaat te sturen bij de aankoop van zijn of haar kunstwerk. Het certificaat kan door de kunstenaar naar uw huisadres worden gestuurd of per email naar uw inbox.

Bernice geeft nooit een certificaat van echtheid af, dat doet de kunstenaar. Als de kunstenaar nog leeft, is het de kunstenaar zelf die dit document opstelt. Als de kunstenaar niet meer leeft, is het proces ingewikkelder, omdat er geen wetgeving is die specifiek bepaalt welke personen gerechtigd zijn om het certificaat van echtheid af te geven.

Als kunstenaar kan je je eigen certificaat van echtheid maken. Toch het is belangrijk op te merken dat het certificaat niet wettelijk bindend is. In wezen kan iedereen er ééntje maken. Er zijn geen universele normen voor certificaten. Dit betekent dat er binnen de kunstwereld vaak frauduleuze certificaten rondgaan. Dankzij onze professionele relatie met de kunstenaars uit de collectie bij Bernice kunnen wij garanderen dat de uitgegeven certificaten legitiem zijn.

Meer informatie kan je vinden op de volgende website:

https://www.cultuurloket.be/kennisbank/contracteren/certificaat-van-echtheid

Essentiële info op een certificaat

  • Titel van het kunstwerk
  • Jaar
  • Naam en handtekening van de kunstenaar
  • Editie en nummering indien van toepassing
  • Techniek en afmetingen
  • Bijzondere voorwaarden voor het conserveren van het kunstwerk