Skip to main content.

Lisette Schumacher

Schilderkunst, ° 1984

https://www.lisetteschumacher.com/

Woont in Amsterdam en heeft een atelier in Rotterdam (NL)

Lisette Schumacher is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en heeft altijd interesse gehad in architectuur. In 2017 ontwikkelde ze een speciale interesse in het leven en werk van de Frans/Zwitserse architect Le Corbusier. Lisette bezoekt zijn projecten en gebouwen die van grote invloed zijn voor haar schilderijen. In een interview met Kunstuitleen Rotterdam legt ze de invloeden uit:

“Ik neem details van wat mij tijdens mijn verblijf of bezoek is opgevallen in de gebouwen van Le Corbusier en gebruik dat als uitgangspunt. De lichtwerking in de gebouwen speelt daarbij een grote rol. Je zou kunnen zeggen dat ik details uitvergroot en vertaal naar abstract werk. Na een bezoek duurt het een tijdje voordat ik alle ervaringen verwerkt heb. Dan volgt een tijd van piekeren en ontstaan de eerste indrukken: ideeën over hoe ik mijn ervaringen zou kunnen vertalen in beelden. Dan begin ik maandenlang te schetsen en maak materiaal- en techniekproeven. Soms droom ik zelfs over een gebouw van Le Corbusier. Dan loop ik er doorheen en zie ik alle details heel duidelijk.”

Over het gebruik van kleur zegt ze:
“Wist je dat Le Corbusier ooit 63 unieke kleurschakeringen heeft bedacht die je via een gedicteerd systeem kunt combineren? Hij noemde deze kleurentheorie de Polychromie Architecturale. Slechts één fabrikant heeft de exclusieve kleurcodes gekregen van de Fondation Le Corbusier, de stichting die zijn erfenis en nalatenschap beheert. Deze tinten zijn op de markt en ik ben van plan ze te gebruiken voor mijn volgende project. Het is een geweldige nieuwe stap om te kunnen werken met de exacte kleurtonen die Le Corbusier ontwikkelde en gebruikte in de interieurs van zijn ontwerpen. Om het lichteffect in de gebouwen van Le Corbusier te vertalen, kwam ik ook uit bij neon. Ik was op zoek naar pigmenten die licht afgeven, waardoor je in het beeld wordt getrokken, net zoals het gekleurde licht in een klooster en kapel me bleef aantrekken.


Kunstwerken


Andere kunstenaars / schilders