Skip to main content.

Juan Maria Bollé

Schilderkunst, ° 1958

https://www.juanmariabolle.be/index.html

Woont en werkt in Vilvoorde (BE)

Juan Maria Bollé is een Belgisch kunstenaar met Spaanse roots. Hij volgde een opleiding aan het Hoger St. Lukas Instituut voor Beeldende Kunsten te Brussel. De voorbije 30 jaar stelde hij tentoon in galeries in binnen- en buitenland en werkte vooral met olieverf op doek. De laatste jaren kiest hij voor mixed media techniek.

Bollé zijn werk speelt zich af op de grens tussen figuratie en abstractie. Figuratieve beelden  worden geconfronteerd met abstracte ‘colorfields’. Daarbij combineert Juan Bollé meestal meerdere beelden in één doek,  zogenaamde ‘splitscreens’. Door de opbouw van verschillende beeldfragmenten worden het ritmische composities en ontstaan diverse spanningsvelden. Het zijn ‘filmische’ schilderijen, gekenmerkt door contrasten tussen figuratie en abstractie.

De laatste 4 jaar schildert Bollé met mixed media techniek, waarbij fotografie en schilderkunst worden gecombineerd. De gebruikte beelden zijn ontleend aan  het verleden en worden geconfronteerd met hedendaagse beelden waardoor ze met elkaar in dialoog treden.  Dit resulteert in  uitgebalanceerde composities waarbij de toeschouwer uitgenodigd wordt om zijn eigen verhaal samen te stellen.

Bollé is niet zozeer op zoek naar wat een schilderij hedendaags maakt, maar vooral naar wat een schilderij tijdloos maakt. Zijn schilderijen zijn zeer direct en onmiddellijk herkenbaar, maar niet éénduidig interpreteerbaar.  Ze roepen verschillende associaties op, zijn suggestief en gekenmerkt door meerdere betekenislagen.

Bollé zegt daarover: ‘ik zoek  de dialoog  met de traditie om zo te komen tot een authentieke, eigentijdse beeldtaal.’ Zijn kunstwerken zijn opgenomen in verschillende openbare – en privécollecties.


Kunstwerken