Jeroen Molenaar en Maria Dukers exposeren

Van 10-20 november 2016 exposeert Bernice het werk van twee talentvolle kunstenaars die de inspiratie voor hun werken vinden in architectuur.

Jeroen Molenaar (°1979) is een Nederlandse multidisciplinaire kunstenaar die leeft en werkt in Zwolle (NL). Hij studeerde architectonisch ontwerp/interieur-architectuur aan de CABK ArtEZ Academie in Kampen (NL).
Zowel in zijn fotografisch werk als in zijn schilderijen en sculpturen is zijn fascinatie voor architectuur aanwezig. Zijn oeuvre balanceert op de rand van kunst, ontwerp en architectuur. Molenaar’s werk kenmerkt zich door suggesties van ruimte en perspectief. Alles is relatief. Scheefstand is het basiselement in zijn werk en wordt gebruikt om illusies op te roepen. Bijzonder is dat hij deze suggesties zowel in zijn objecten als in zijn schilderijen weet te bereiken. Het driedimensionaal gegeven en de constructieve opbouw van zijn werken stellen het gebruik en de functionaliteit van openbare ruimtes en ons omringende gebouwen in vraag. Tijdens de expo bij Bernice worden vooral zijn wandsculpturen getoond. Jeroen Molenaar werd in 2015 door een internationale jury genomineerd voor de Strabag Art Award. Zijn kunstwerken bevinden zich o.a. in de collectie van Rabobank Nederland en in private collecties in Zwitserland, België, UK en USA.

De in Madrid geboren Maria Dukers (°1974) leeft en werkt in Brussel. Beïnvloed door haar opleiding als architect zoekt de kunstenares naar manieren om diepte te integreren in haar wandsculpturen in glas en plexiglas. Ze maakt haar composities in verschillende, zorgvuldig samengestelde lagen. De doorzichtigheid van het materiaal zorgt in combinatie met onverwachte lichtinvallen voor verrassende effecten en reliëfs in de vierkante volumes. De bewegende toeschouwer ervaart steeds verschillende nuances in de kunstwerken van Dukers. Haar voorkeur voor grijze en witte kleuren geeft het licht de volle vrijheid. Het licht dat via de sculpturen in de ruimte wordt geleid en hiermee de architectuur van het gebouw waarin ze worden geïnstalleerd benadrukt. Dukers' zoektocht naar soberheid, evenwicht, verhouding en het uitpuren van de geometrische vormentaal is schatplichtig aan de idealen van Nederlandse kunstbeweging De Stijl en de geometrische tekeningen die Felix De Boeck maakte rond 1920.

10-20 november 2016 - opening donderdag 10 november 18-21u Bernice - Nylonfabrik - Lindenstraat 90b - 9100 Sint-Niklaas www.bernice.be

Visual uitnodiging.jpg