Sculpturen met een verhaal - Matthias De Wolf

De kunstwerken van Matthias De Wolf kan je moeilijk onder 1 noemer klasseren. Samengevat zijn het 3D-geprinte sculpturen. Een afdruk als het ware, als bewijs dat de originele installatie waarop ze zijn gebaseerd, wel degelijk heeft bestaan.

Matthias De Wolf leeft en werkt in Brugge en maakt deel uit van atelierwerking De Tank. Zijn atelier bevindt zich in het gebouw aan de Burg waar de kunstenaar geniet van één van de prachtigste zichten op de oude stad.

Als beeldhouwer stelt Matthias de positie van het individu in zijn sociaal-economische en sociaal-culturele omgeving in vraag. Hij tracht een verhaal te vertellen aan de hand van zijn sculpturen en verwacht van de toeschouwer dat deze evenzeer een verhaal verzint bij het bekijken van de sculpturen.

De kunstenaar start steevast met een levensgrote sculptuur van een figuur, man of vrouw, deels in klei, deels voorzien kledij, schoenen, pruiken, trouvailles die de scène levensecht maken. Elementen in klei worden ruw gehouden, de houding van de figuur en de vragen die dit oproept primeert op de graad van afwerking.

De foto hieronder toont één van de originele sculpturen in de reeks "Where Am I". Deze vrouw zoekt haar "meaning of life" in verschillende banale en alledaagse scènes: bij de kapper, aan haar bureau,... (tekst gaat verder onder de foto)

Where am i origineel.jpg

Deze sculptuur wordt zorgvuldig gescand waarna de kunstenaar met de 3d-printer aan de slag gaat. Ondertussen wordt de originele sculptuur helemaal ontmanteld en kan er aan een nieuwe scène in de reeks worden begonnen.

Het resultaat van de 3D printer is een waarheidsgetrouwe en gedetailleerde kopie van het origineel, hetwelke op dat moment dan al niet meer bestaat. De print is met zijn afmetingen (30x20x10cm) een getuige van een verloren gegane creatie en geschikt om aan de muur te bevestigen.

Where Am I.JPG