Skip to main content.

Kobe De Peuter

Painter, ° 1979

https://www.kobedepeuter.com/

Leeft en werkt in Barcelona (ES)

Kobe De Peuter schildert aanvankelijk portretten en recenseert films. Film, een medium dat hem tot vandaag nog danig fascineert, is bij uitstek het medium waarbij licht een cruciale rol speelt. Licht kan de sfeer van een scène, en daarmee de betekenis, volledig veranderen. De vermeende realiteit krijgt er een surrealistische, emotionele lading door.

De fascinatie voor licht uit zich duidelijk in de doeken van De Peuter. Winkeletalages, shoppingcentra en de moderne ruimte spelen een prominente rol in het oeuvre van de kunstenaar. Zijn werk stelt de vraag wat de waarde is van de hedendaagse consumptie maatschappij. Het werk oogt zeer gedetailleerd en bijna fotorealistisch. De penseeltrekken zijn zelden zichtbaar in de glimmende ruimtes. Enkel bij een nadere beschouwing wordt het geconstrueerde karakter van de afgebeelde ruimte zichtbaar. Vreemde perspectieven, onmogelijke lichtinvallen en reflecties, de ruimtes van De Peuter zijn onhoudbaar. De vaak mensloze omgeving, die toch in al zijn facetten het wezen van de mens uitstraalt, toont de (on)mogelijkheid van de maakbare samenleving.

Zijn meest recente schilderijen maakt De Peuter vaak op zeer groot formaat waarin hij gaandeweg alle verwijzing naar figuratieve elementen loslaat. Als kijker schijn je te verdrinken in het beeld. Deze gepixelde weergave van het onderwerp zorgt voor een totale of gedeeltelijke abstrahering van het onderwerp.


Kunstwerken